19/11/2014 – La veu dels ciutadans a través d’un dibuix

Enllaç a la notícia: http://www.casg.cat/la-veu-dels-ciutadans-a-traves-dun-dibuix/

Enllaç al vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=aLV1e7MuLmQ#t=12

19/11/2014 | En ocasions es crida a la ciutadania a participar per tal d’escoltar la seva veu i veure com es poden millorar algunes polítiques públiques que s’engeguen des de l’administració. Precisament, això és el que es va fer el 10 de novembre a la sala Torín. Una crida a aquelles persones, entitats o veïns/es que volien conèixer i donar la seva opinió sobre la mobilitat urbana a la ciutat d’Olot. La diferència és que es va poder relacionar la veu ciutadana amb un dibuix fet per en Tavi – un dibuixant d’Olot i professor a l’Escola Municipal d’Expressió – el qual s’anava construint a mesura que s’anava explicant el pla i un cop els assistents exposaven les seves propostes.

Per què un dibuix? La raó de que la opinió dels assistents i el pla s’expliqués a través d’un dibuix era per tal d’aconseguir un espai que es construís amb la col·laboració de cadascun dels assistents, que reflectís els principis del pla i que visualitzés la necessitat de fer d’Olot una ciutat que es mou de manera sostenible i segura. Un pla de mobilitat és molt important per a qualsevol ciutat ja que il·lustra com volen moure’s els ciutadans. Es vol apostar per una ciutat que aposta per treure espai al vehicle? Es vol apostar per una ciutat on el vianant o altres formes de desplaçar-se alternatives al cotxe? Es vol que els veïns/es es prioritzin? Es vol apostar per una ciutat sostenible on la bicicleta, el TPO i el medi ambient sigui la prioritat? Aquestes preguntes ens dirigeixen a un tipus de ciutat on moure’s és una oportunitat i on la ciutadania guanya importància, i per això es volia demanar la opinió de la gent. Per veure quin model de ciutat es vol, i corroborar les propostes tècniques.

Dit això, algunes de les propostes que sorgien el 10 de novembre eren:

1) Treballar per fer dels espais escolars un espai on es prioritza la relació i els desplaçaments a peu o en bicicleta. Per això es proposava de crear entorns escolars on hi hagi espais on esperar i relacionar-se amb pares, mares i nens i nenes.

2) Modernitzar el TPO a través de la creació, per exemple, d’una aplicació que doni informació sobre les línies i horaris dels busos.

3) Apostar per la reordenació de determinats carrers per guanyar en seguretat i prioritzant els veïns/es que es desplacen a peu o en bicicleta.

4) Fer canvis en les senyals, millorar els passos de vianants i adaptar les voreres per fer de una ciutat accessible per tothom i on s’eliminin les barreres arquitectòniques.

Aquestes son algunes de les propostes fetes per els assistents a l’acte però n’hi ha més. Per consultar-les es pot accedir al web  del Pla de Mobilitat.

Per acabar, només recordar a totes les ciutadanes i ciutadans que la participació no és cosa d’un sol dia, i per tots aquells i aquelles que volen opinar o proposar accions concretes tindran la oportunitat de fer-ho durant un mes a través del web d’Olot Consensus.

És molt important dir-hi la teva. Entre tots construïm ciutat i dibuixem el pla de mobilitat urbana d’Olot.

#10Nmobilitatolot